Chránená dielňa priniesla prácu rómskym umelcom

29.04.2012 Vranov nad Topľou

Čičava 29. apríla (TASR) - V decembri minulého roka odštartovala svoju činnosť v obci Čičava, okres Vranov nad Topľou, chránená dielňa, ktorá priniesla prácu viacerým rómskym umelcom. Hlavným motívom ich diel je šľachetné srdce.
"V rámci našej dielne rozbiehame projekt s rovnakým názvom. Postupne chceme chodiť po slovenských mestách a na základe impulzov zo strany starostov či primátorov chcem obdarovávať dobrých ľudí nami zhotovenými srdcami," priblížil plánované aktivity chráneného pracoviska jeho asistent Milan Krajňák.
Pracovníci chránenej dielne zhotovili podľa jeho slov v uplynulých mesiacoch už desiatky diel. "Pracujeme na nich každý pracovný deň osem hodín. S drevom sa tu naučili robiť ľudia, ktorí nemali na prvý pohľad nejaké viditeľné nadanie, no v súčasnosti už dokážu vytvárať okrem reliéfov aj náročnejšie sochy," podotkol Krajňák.
Ako ďalej uviedol, pracovníci chránenej dielne zhotovujú okrem výrobkov z dreva aj kresby, maľované obrazy či olejomaľby, ktoré sú určené na predaj. Za zarobené peniaze si následne dopĺňajú technické zázemie svojho pracoviska o ďalšie potrebné náradie. Drevo, s ktorým pracujú, dostávajú väčšinou ako dar od rôznych sponzorov a samorastom vdychujú novú podobu po tom, ako ich nájdu počas prechádzok v lese.
Čičavskí umelci chcú svoje diela časom aj vystavovať po Slovensku. Plánujú ich prepravovať na voze ťahanom koňom, aby sa čo najviac priblížili niekdajšiemu kočovnému spôsobu života Rómov. Počas svojich ciest chcú zároveň motivovať ľudí v osadách k tvorivej činnosti a zoznamovať ich s technikami drevorezby a maľovania.
Chránenú dielňu v Čičave navštevuje v súčasnosti okrem jej pracovníkov aj niekoľko rómskych dobrovoľníkov. "Týmto ľuďom nemôžme nič sľúbiť, nikto im nič nezaplatí. To, že sa chcú niečo naučiť, to je pre nás veľký úspech," uzavrel Krajňák.
 

Vyberte región